icon headerΑποδράσεις - Εκδρομές

Αξιοθέατα
bull Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος
bullet Εκκλησία Αγίας Παρασκευής
bullet Χιονοδρομικό Κέντρο
bullet Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα


Αξιοθέατα top of pageΠάνω

Αξιοθέατα είναι το μοναστήρι της Αγ. Τριάδας (1050) στα ΒΔ. του χωριού, και ο βυζαντινός ναός της Αγ. Παρασκευής.


Ιερά Μονή Αγίας Τριάδαςtop of pageΠάνω

Στο Πισοδέρι σε απόσταση 4 χιλιομέτρων δυτικά βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Είναι περιτριγυρισμένη από μια μαγευτική φύση μέσα σε ένα, "δάσος καταφύγιο", από οξιές με κρύα και εύγευστα νερά, Η Ιερά Μονή είναι κτίσμα του 1050.

Το 1905 κάηκε από τους κομιτατζήδες και τότε καταστράφηκαν Κώδικες, περγαμηνές και άλλο αρχειακό υλικό που είχε χρονολογία το 1380 μ.Χ. Το χρονικό διάστημα 1850-70 λειτούργησε στους χώρους της Μονής Ιεροδιδασκαλείο όπου προσήλθε σειρά ιερέων, ψαλτών και δασκάλων της περιοχής. Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπήρχαν δύο μοναχοί, οι οποίοι περιέθαλπταν τους Μακεδονομάχους. Ήταν κρησφύγετο των Μακεδονομάχων.

Η Μονή συγκροτείτο από σειρά κτιρίων, τα περίφημα κελιά-κονάκια. Ένα κελί-κονάκι ανήκε στον Καπετάν Κώττα, άλλο στους απόδημους Πισοδερίτες κυρίως από τις Η.Π.Α. και άλλα δύο εξυπηρετούσαν, μέχρι τα τελευταία χρόνια τους πιστούς. Σήμερα έχει απομείνει ένα ερειπωμένο κτίσμα που απλά θυμίζει το παρελθόν. Υπάρχει άγιασμα και πάμπολλοι θρύλοι γύρω από την ύπαρξη της Μονής. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την Δευτέρα δηλαδή μετά την Πεντηκοστή ημέρα, κατά την οποία συρρέουν πανηγυριστές από την περιοχή και από τους όπου γης Πισοδερίτες.

Γύρω από την Αγία Τριάδα υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και ιστορικά γεγονότα. Θρύλοι και γεγονότα συμπλέκονται και μέσα από τον Λόγο περνούν από γενιά σε γενιά Πισοδεριτών κινώντας το γαϊτανάκι της παράδοσης. Στην φαντασία των Πισοδεριτών η Αγία Τριάδα, παρουσιαζόταν σαν γυναίκα, που προστάτευε σε κάθε περίπτωση το Ιερό της.

Σε μια αιωνόβια οξυά, που βρισκόταν λίγο πιο κάτω από την είσοδο της Μονής, είχε βρεθεί εικόνα της Αγίας Τριάδας από έναν βοσκό, ο οποίος την έφερε στην εκκλησία του χωριού, εκείνη όμως, ξαναγύρισε στην οξυά, δύο-τρεις φορές και έτσι οι Πισοδερίτες υποχρεώθηκαν να χτίσουν εκεί την μονή.

Εδώ ιδρύθηκε από επτά πατριώτες εταίρους η νέα Φιλική Εταιρία το 1867. Εδώ εύρισκαν καταφύγιο, ανάπαυση και ασφάλεια οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Σε τιμή και ανάμνηση όλων αυτών η κάθε οικογένεια έφτιαχνε το δικό της (κονάκι) και εκεί κατέλυαν τα μέλη της σε κάθε επίσκεψη και ιδίως την, παραμονή του εορτασμού της Αγίας Τριάδας.


Εκκλησία Αγίας Παρασκευήςtop of pageΠάνω

Η εκκλησία που επισκευάστηκε το 1848 είναι κτισμένη στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας, της Μικρής Παναγιάς. Το τέμπλο της Αγίας Παρασκευής είναι μεγίστης ιστορικής αξίας. Υπάρχουν εικόνες που μαρτυρούν την ύπαρξη της από τον 14ο αιώνα. Το παρεκκλήσι δίπλα στην Αγία Παρασκευή του Αγίου Χαραλάμπους έχει ιστορική αξία γιατί εκεί τάφηκε η κεφαλή του Παύλου Μελά από Πισοδερίτες, πρωτοστατούντος του Παπασταύρου στα 1904 έως το 1907. Η Αγία Παρασκευή είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλική. Το λίθινο επιβλητικό καμπαναριό της κτίσθηκε στο 1902 από τον Αρχιμανδρίτη Μόδεστο. Σήμερα ο Σύλλογος των Απανταχού Πισοδεριτών βρίσκεται στην διαδικασία να δημιουργήσει εκκλησιαστικό μουσείο.


Τα γύρω βουνά με τα ορειβατικά τους μονοπάτια όπως το διεθνές Ε4 αποτελούν πόλο έλξης για την περιοχή. Βόρεια βρίσκεται ο Βαρνούντας (Περιστέρι) με περίφημο δάσος οξιάς (35.000 στρ.), και την ψηλότερη κορυφή στον ελλαδικό χώρο την Όριζα (2334 μ.), βορειοδυτικά το όρος Τρικλάριο, με κορυφή το Μπούτσι (1776 μ.), νότια η ενδιαφέρουσα οροσειρά του Βέρνου, με κορυφή το Βίτσι (2128 μ.) . Επίσης οι δασικοί δρόμοι σας προκαλούν να ανακαλύψετε νέες εμπειρίες με τα τετρακίνητα εκτός δρόμου αυτοκίνητα σας. Από τις άφθονες βροχές, τις χιονοπτώσεις και τις αναρίθμητες πηγές ξεπηδά και ο Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο.


Χιονοδρομικό κέντρο top of pageΠάνω

Το Χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας(1932) , και το μόνο που βρίσκεται πάνω σε εθνική οδό Φλώρινας-Αλβανίας, που εκτός από τα 2 - 3 μέτρα χιόνι διαθέτει:

  • Συρόμενους εναέριους αναβατήρες με μεγάλη δυναμικότητα και πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Πολλοί Φλωρινιώτες χιονοδρόμοι έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες και εκπροσώπησαν τη χώρα σε πέντε Ολυμπιακούς αγώνες.

  • Συρόμενο αναβατήρα 800μ. 600 ατόμων ανά ώρα -εναέριο διθέσιο αναβατήρα 600 ατόμων ανά ώρα
  • Διθέσιο αναβατήρα με ενδιάμεση ράμπα 1.200 ατόμων ανά ώρα που ξεκινάει από το χωριό του ΠΙΣΟΔΕΡΙΟΥ
  • τρεις πίστες, εγκεκριμένες από την F.I.S., μήκους 6 χλμ. περίπου εξυπηρετούν χιονοδρόμους και αθλητές.

Στην Βίγλα πραγματοποιούνται και διεθνείς και πανελλήνιοι χιονοδρομικοί αγώνες. Καθημερινά λειτουργούν:

  • Ορειβατικό - Χιονοδρομικό καταφύγιο με εστιατόριο, καφετέρια.
  • Σαλέ 300 ατόμων με εστιατόριο και καφετέρια.
  • Από συλλόγους και ιδιώτες παραδίδονται μαθήματα χιονοδρομίας και ενοικιάζεται εξοπλισμός χειμερινών αθλημάτων (σκι, έλκηθρα κ.λπ.).

Η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπαtop of pageΠάνω
Η αίσθηση γαλήνης που νιώθει κανείς φθάνοντας στην Πρεσπα είναι καθηλωτική .Το βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας σε υψόμετρο 350 μετρων,είναι ένας τόπος ξεχωριστός τον οποίο οφείλει κανείς να επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της πατρίδας μας.Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά, τους πελεκάνους, τους ερωδιούς και τους κορμοράνους κατά τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες. Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης που βλέπει ο επισκέπτης από τα ψηλά σημεία, όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα και για να τ' απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει, να τα «αναγνωρίσει», να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά.

Κάθε γωνιά στον Εθνικό Δρυμό έχει τις δικές της ομορφιές και τον δικό της χαρακτήρα.Ο περίπατος στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου με την πλωτή πεζογέφυρα του αποτελεί μοναδική εμπειρία Πρέπει δε οπωσδήποτε να κάνετε βαρκάδα στα ασκηταριά και βραχογραφίες της Μεγάλης Πρέσπας.

©2005 @.I.P.