Η ΠΕΡΙΟΧΗ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΙΣΟΔΕΡΙ
Το Πισοδέρι βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. από τη Φλώρινα, στο δρόμο Φλώρινας-Πρεσπών, είναι χτισμένο σε υψ. 1.450 μ. σε πλαγιά του όρους Βαρνούντα . Υπάγεται στον Δήμο Πρεσπών και κατοικείται από ελάχιστα άτομα το χειμώνα και 50 το καλοκαίρι, τα οποία ασχολούνται κυρίως με τη υλοτομία.

Είναι το κοντινότερο χωριό στο Χιονοδρομικό κέντρο της ΒΙΓΛΑΣ που το επισκέπτονται παρά πολλοί λάτρεις των χειμερινών σπορ.

      

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Στο Πισοδέρι σε απόσταση 4 χιλιομέτρων δυτικά βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Είναι περιτριγυρισμένη από μια μαγευτική φύση μέσα σε ένα, “δάσος καταφύγιο”, από οξιές με κρύα και εύγευστα νερά, Η Ιερά Μονή είναι κτίσμα του 1050.

Το 1905 κάηκε από τους κομιτατζήδες και τότε καταστράφηκαν Κώδικες, περγαμηνές και άλλο αρχειακό υλικό που είχε χρονολογία το 1380 μ.Χ. Το χρονικό διάστημα 1850-70 λειτούργησε στους χώρους της Μονής Ιεροδιδασκαλείο όπου προσήλθε σειρά ιερέων, ψαλτών και δασκάλων της περιοχής. Κατά την διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα υπήρχαν δύο μοναχοί, οι οποίοι περιέθαλπταν τους Μακεδονομάχους. Ήταν κρησφύγετο των Μακεδονομάχων.

Η Μονή συγκροτείτο από σειρά κτιρίων, τα περίφημα κελιά-κονάκια. Ένα κελί-κονάκι ανήκε στον Καπετάν Κώττα, άλλο στους απόδημους Πισοδερίτες κυρίως από τις Η.Π.Α. και άλλα δύο εξυπηρετούσαν, μέχρι τα τελευταία χρόνια τους πιστούς. Υπάρχει άγιασμα και πάμπολλοι θρύλοι γύρω από την ύπαρξη της Μονής. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, την Δευτέρα δηλαδή μετά την Πεντηκοστή ημέρα, κατά την οποία συρρέουν πανηγυριστές από την περιοχή και από τους όπου γης Πισοδερίτες.

Γύρω από την Αγία Τριάδα υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και ιστορικά γεγονότα. Θρύλοι και γεγονότα συμπλέκονται και μέσα από τον Λόγο περνούν από γενιά σε γενιά Πισοδεριτών κινώντας το γαϊτανάκι της παράδοσης. Στην φαντασία των Πισοδεριτών η Αγία Τριάδα, παρουσιαζόταν σαν γυναίκα, που προστάτευε σε κάθε περίπτωση το Ιερό της.

Σε μια αιωνόβια οξυά, που βρισκόταν λίγο πιο κάτω από την είσοδο της Μονής, είχε βρεθεί εικόνα της Αγίας Τριάδας από έναν βοσκό, ο οποίος την έφερε στην εκκλησία του χωριού, εκείνη όμως, ξαναγύρισε στην οξυά, δύο-τρεις φορές και έτσι οι Πισοδερίτες υποχρεώθηκαν να χτίσουν εκεί την μονή.

Εδώ ιδρύθηκε από επτά πατριώτες εταίρους η νέα Φιλική Εταιρία το 1867. Εδώ έβρισκαν καταφύγιο, ανάπαυση και ασφάλεια οι ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Σε τιμή και ανάμνηση όλων αυτών η κάθε οικογένεια έφτιαχνε το δικό της (κονάκι) και εκεί έβρισκαν κατάλυμα τα μέλη της σε κάθε επίσκεψη και ιδίως την, παραμονή του εορτασμού της Αγίας Τριάδας.

      

      

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η εκκλησία που επισκευάστηκε το 1848 είναι κτισμένη στα θεμέλια παλιάς εκκλησίας, της Μικρής Παναγιάς. Το τέμπλο της Αγίας Παρασκευής είναι μεγίστης ιστορικής αξίας. Υπάρχουν εικόνες που μαρτυρούν την ύπαρξη της από τον 14ο αιώνα. Το παρεκκλήσι δίπλα στην Αγία Παρασκευή του Αγίου Χαραλάμπους έχει ιστορική αξία γιατί εκεί τάφηκε η κεφαλή του Παύλου Μελά από Πισοδερίτες, πρωτοστατούντος του Παπασταύρου στα 1904 έως το 1907. Η Αγία Παρασκευή είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλική. Το λίθινο επιβλητικό καμπαναριό της κτίσθηκε στο 1902 από τον Αρχιμανδρίτη Μόδεστο.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ

Η αίσθηση γαλήνης που νιώθει κανείς φθάνοντας στην Πρεσπα είναι καθηλωτική .Το βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας σε υψόμετρο 350 μέτρων, είναι ένας τόπος ξεχωριστός τον οποίο οφείλει κανείς να επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της πατρίδας μας. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά, τους πελεκάνους, τους ερωδιούς και τους κορμοράνους κατά τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες. Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης που βλέπει ο επισκέπτης από τα ψηλά σημεία, όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα και για να τ’ απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει, να τα «αναγνωρίσει», να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά.

Κάθε γωνιά στον Εθνικό Δρυμό έχει τις δικές της ομορφιές και τον δικό της χαρακτήρα.Ο περίπατος στο νησάκι του Αγίου Αχίλλειου με την πλωτή πεζογέφυρα του αποτελεί μοναδική εμπειρία Πρέπει δε οπωσδήποτε να κάνετε βαρκάδα στα ασκηταριά και βραχογραφίες της Μεγάλης Πρέσπας.